Om oss
Lokalpartiernas centrala ungdomsorganisation, LCU, är en fristående ungdomsorganisation av och för unga som engagerar sig i olika kommunala och regionala lokala partier. Vårt syfte är att genom demokratisk skolning och ömsesidigt stöd och utbyte stärka ungdomars politiska inflytande och vitalisera den lokala demokratin.
Historia
LCU bildades 2015 av en grupp lokalpolitiskt intresserade ungdomar, som en reaktion på ett upplevt tomrum i det svenska civilsamhället.
Sedan dess har LCU bidragit till grundandet av flera lokalpartier, som har en stor andel yngre aktivister, medlemmar och valda företrädare. LCU har även bidragit till flera namninsamlingar och folkinitiativ kring lokala frågor som lett till både uppmärksamhet och konkret förändring.
Vi vet att detta bara är början, och jobbar fortsatt för att så många ungdomar som möjligt ska få chansen att välja sina egna problemformuleringar och bidra till att styra sina kommuner och det bredare samhället mot en bättre framtid.
Den bortglömda lokalpolitiken
Sverige är ett land i snabb förändring, och många unga oroas över återkommande rubriker om bland annat nedskärningar inom vården och skolan, allt hänsynslösare kriminalitet och stora svängningar i ekonomin och geopolitiken. Många känner att samhället är på väg åt fel håll, och att problemen kommer allt närmre inpå med indragna busslinjer, stressade föräldrar, och astronomiska väntetider i bostadsköerna.
Missnöje och oro över samhällsutvecklingen kan kanaliseras på många sätt. Ett av de mer konstruktiva är att engagera sig politiskt. Sverige är lyckligtvis en demokrati, och det är våra valda företrädare som styr inriktningen på den förda politiken. Att påverka utgången i riksdagsvalet är förstås inte så lätt i det första taget, men det är inte dit engagemanget måste eller ens borde riktas. Det är betydligt lättare att få genomslag för sitt engagemang och sina idéer i kommunpolitiken. Sveriges kommuner har ovanligt mycket att säga till om i jämförelse med många andra länder, och besluten där är ofta helt avgörande för vad som händer med exempelvis skolan, äldreomsorgen och bostadsbyggandet.
Men trots att kommunpolitiken borde vara en självklar väg för framtida politiker att börja engagera sig i samhället, domineras den av alltmer gråhåriga veteraner. Snarare än att engagera sig i sin kommun föredrar många i den yngre generationen att engagera sig i enskilda sakfrågor, uttrycka sin åsikt på sociala medier, eller inte göra något alls.
Varför saknas unga i lokalpolitiken?
En förklaring är att många inte ens kommit på tanken. Man vet kanske inte ens vilka partier som styr i ens egen kommun, eller vad som diskuteras inom kommunpolitiken. Den lokala politiken får tyvärr väldigt blygsam uppmärksamhet i media, utbildningen och samhällsdebatten jämfört med hur stor påverkan den faktiskt har.
Men även många som funderat på kommunpolitiken ser den inte som en framkomlig väg, eftersom de inte lockas av de lokala partiföreningarna. Nya förmågor välkomnas heller inte alltid av de äldre partiaktiva, då det kan leda till en kamp om stolarna och att givna sanningar utmanas.
Om man inte känner sig representerad av partierna som finns lokalt kan man förstås bilda ett nytt. På senare år har allt fler lokala partier bildats, som ofta tar avstamp i en lokal fråga där de andra partierna inte lyssnat på folkviljan. Det kan vara att man vill rädda ett sjukhus, sänka politikerlönerna, eller stoppa ett dyrt skrytbygge som skuldsätter framtida generationer. Även lokalpartierna domineras dock av människor i den övre medelåldern, eller rentav pensionärer. De drivande i dessa har ofta bakgrund i ett annat parti, och fått sina förkunskaper därifrån.
Häri finns ett problem. Hur ska ungdomar som kommer med nya idéer kunna lära sig hur man förändrar via kommunpolitiken, om den enda platsen att lära sig hur man gör är inom de partier som står för det som är nu?
LCUs roll
Det är här LCU kommer in. LCU är en organisation som hjälper ungdomar att tillägna sig de verktyg och kunskaper de behöver för att kunna engagera sig lokalt på sina egna villkor. Det kan vara genom att starta ett nytt lokalt parti, eller genom att engagera sig i ett existerande lokalparti.
De lokala frågor som partierna driver skiljer sig från kommun till kommun, beroende på vad man upplever att de andra partierna inte hörsammat. Angående LCU som organisation är vi varken höger eller vänster. Vi vill gärna se åtgärder som leder till ett större intresse för den lokala demokratin, och en bättre förankring av politiken. I övrigt tar vi ställning för demokratin och för demokratiskt engagemang. Det innebär också att vi naturligtvis inte stöttar projekt som syftar till våld, eller vill diskriminera människor på grund av etnisk bakgrund, sexualitet eller dylikt.
Genom att sprida kunskap om den lokala demokratin och lokalt engagemang vill LCU ge fler ungdomar möjligheten att själva kunna bidra till den förändring de vill se i samhället. Därigenom hoppas vi kunna bidra till ett ökat demokratiskt deltagande och en ljusare framtid för kommunpolitiken.